Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Z redakční pošty – Psinka – je skutečně opět mezi námi?

PSINKA – JE SKUTEČNĚ OPĚT MEZI NÁMI?

Ráda bych s Vámi podělila o nepříliš příjemný zážitek, který se může stát komukoliv z Vás – tedy pokud očkujete svým pacientům vakcíny Eurican.

Dne 3.9. mi sestřička předala vzkaz od našeho dlouholetého klienta, že mu mám okamžitě zavolat. Po vyřízení přítomných pacientů jsem tak učinila a první věta velmi rozzlobeným hlasem zněla: “Náš pes má po Vašem očkování psinku!” Dále mi majitel sdělil, že mimopražský kolega, který má nyní jeho psa v péči, je o tom přesvědčen a to z klinických příznaků – pes má hnisavý výtok z očí, zvrací a má průjem. Byla jsem v šoku, neboť klinické příznaky psinky jsou velmi rozmanité a nemohla jsem této diagnóze uvěřit. Majitel mi na mé námitky sdělil, že zrovna je u svého veterináře a ať si s ním promluvím. Kolega převzal telefon, bohužel jsem nerozuměla vyslovenému jménu. Řekl, že je to určitě psinka, že měl takových případů více, 2 z Prahy a 2 z Ústí nad Labem, všechno štěňata očkovaná Euricanem. Že mu vždy “zabralo”hyperimunní sérum, nyní že na výše zmiňovaného pacienta nezabírá, ale že příznaky jsou stejné a je to určitě psinka. Podotýkám, že se jedná o 7 letého psa plemene briard, vždy pravidelně očkovaného – Euricanem. Dále kolega zmínil, že nevylučuje, že má ve svém okolí rezervoár psinky, proti které vakcína Eurican neposkytuje dostatečnou ochranu a dochází k opakovanému prolomení imunity. Alespoň tak jsem tomu rozuměla, nechce se mi věřit, že by majitelům soudný veterinář tvrdil, že by očkování psinku vyvolalo. Takže z tohoto důvodu prý vakcíny Eurican už 10 let nepoužívá.

Pak mi předal zpět majitele, který slíbil mě o dalším průběhu informovat a poslat laboratorní výsledky odběrů krve mailem.

Ještě ten den jsem volala Dr. Humlovi z plzeňské laboratoře, zda má nějaké zprávy o výskytu psinky. Velmi se tomu podivil, vyjádřil stejně tak přesvědčení, že se jedná o jinou chorobu a řekl, že výše zmíněný kolega měl povinnost, pokud měl takové podezření, nahlásit toto na ÚSKVBL a pokud tak neučinil, nesplnil zákonnou povinnost o hlášení nežádoucího účinku veterinárního preparátu. Dále jsem kontaktovala Dr. Gojdu z firmy Mevet, výrobce vakcíny Eurican, který také popřel, že by měl zprávy od terénních veterinárních lékařů o takovém prolomení imunity po použití jejich vakcín.

Dalších 14 dní se nikdo neozval a žádné výsledky nepřišly. Až v úterý 11.9 jsem měla v ordinaci vzkaz, ať volám majitele. Majitelka mi pak sdělila, v sobotu 8.9. pes uhynul, že kolega psinku sice zvládl úplně vyléčit, ale že uhynul vyčerpáním. Na můj dotaz, zda byla provedena pitva pro možnou diagnostiku psinky řekla, že nikoli a že psa už si pohřbili. Podivila se, že nechápe, jak můžu ve své ordinaci používat takovou vakcínu, po které psi umírají a veškeré mé odborné námitky brala evidentně jako výmluvu a nechtěla dále o čemkoliv diskutovat.

Nerozumím tomu, proč kolega nechal majitele postiženého psa zakopat a netrval na pitvě. Vím, že je někdy obtížné majitele přesvědčit, ale argumenty pro se najdou vždy – v tomto případě možné nebezpečí pro ostatní zvířata vakcinovaná zmiňovanou vakcínou, dle zákona o veterinární péči nesmí chovatel zakopat kadáver těžší než 30 kg atd.

MěVS v Praze též nemá zprávy o výskytu psinky a tamní pracovník byl velmi udiven, že kolega nechal zvíře pohřbít chovatelem.

Protože se mě výše popsaný případ velmi dotýká a nadále nevěřím, že by Artuš uhynul na psinku, byla bych velmi ráda, pokud by se k tomu na těchto stránkách mohl vyjádřit kolega, který stanovil z klinických příznaků diagnózu psinky a pokud možno vysvětlil, jak může bez exaktní diagnostiky přesvědčit majitele o jednoznačné diagnóze natolik, že nejsou přístupní jakékoliv diskuzi. Stejně tak pokud má někdo z kolegů stejnou zkušenost s touto vakcínou, bylo by možná dobře ji sdělit ostatním a pokud možno se dobrat pravdy.

Na závěr bych chtěla říci, že já i všichni zaměstnanci mé ordinace máme svá zvířata vakcinovaná Euricanem a že nepřestanu používat tuto vakcínu po jednom nepodloženém obvinění. Já naopak tuto vakcínu už 8 let používám a neměla jsem s ní kromě několika běžných postvakcinačních reakcí nikdy žádný problém.

MVDr. Michaela Riedlová, Veterinární ordinace, Praha 6