V Praze dne: 14.10.2010 Věc: Metodika provádění a hodnocení kontroly účinnosti závěrečné dezinfekce v rámci Národních programů tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže – upřesnění Vážení kolegové, V příloze vám posílám revidovanou verzi metodiky provádění kontroly účinnosti dezinfekce (dále KÚD), ve které došlo k upřesnění k následujícím bodům:
Závěr: Dezinfekce je na základě vyšetření provedeného v souladu s Metodikou provádění a hodnocení kontroly účinnosti závěrečné dezinfekce v rámci Národních programů tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže hodnocena jako účinná/neúčinná. S pozdravem
Za správnost vyhotovení: Anna Mrázková
1. Cíl metodiky Cílem je stanovit přesná pravidla a hodnotící kriteria při provádění kontroly účinnosti závěrečné dezinfekce (dále KÚD) v chovech drůbeže metodou stanovení celkového počtu mikroorganizmů (dále CPM). Tato metodika je stanovena pro hodnocení účinnosti dezinfekce provedené v halách, ve kterých bylo ustájeno hejno drůbeže pozitivní na sérotypy salmonel sledované v rámci programů pro tlumení salmonel. 2. Materiálové vybavení Pro provádění KUD je nutné toto minimální materiálové vybavení: 6x sterilní tampon s transportním médiem (Amies) 6x sterilní šablona 10×10 cm (100cm2) 1x nádobka s vlhčícím roztokem (sterilní stabilizovaný fyziologický roztok) 3. Metoda odběru vzorků Pro účely hodnocení KÚD se odebere šest stěrů z prostoru, ve kterém bylo umístěno hejno, a po vyskladnění ptáků provedena mechanická očista a závěrečná dezinfekce. Odběr musí být uskutečněn po ukončení doby expozice dezinfekčního prostředku ze suchých povrchů uvnitř dezinfikovaného objektu, nejdéle však do 72 hod po provedení dezinfekce. Stěry provádíme tamponem smočeným těsně před odběrem ve vlhčícím roztoku a pro jeden vzorek stíráme plochu 100 cm2 uvnitř šablony na sebe kolmými úhlopříčnými tahy po dobu minimálně 30 s. 3. 1. Místa odběru vzorků Rozmístění odběrových míst musí být reprezentativní s ohledem na místa, kde mohla být nedokonale provedena mechanická očista, případně mohlo dojít k poklesu účinné koncentrace dezinfekčního prostředku. Vzhledem k rozdílnosti technologií použitých při chovu jednotlivých druhů a kategorií drůbeže jsou doporučena tato odběrová místa: Kuřata a krůty chované na maso:
V průběhu odběru vzorů a před jejich odesláním do zkušební laboratoře je třeba u odběrových tamponů zajistit nezpochybnitelnou identifikaci a přiřaditelnost odebraných vzorků k průvodní žádance uvedením registračního čísla hospodářství a pořadového čísla atd. 3. 2 Transport a uchování Po provedeném odběru je nutno vzorky uchovat při teplotě v rozmezí 4 – 8 °C a nejpozději do 24 hodin dopravit s úplně a přesně vyplněnou žádankou do schválené laboratoře. 3. 3 Objednávka vyšetření Pro účely KÚD je použita žádanka pro Národní program pro tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže. 4. Metoda vyšetření Pro kontrolu účinnosti dezinfekce v chovech drůbeže je použita metoda průkazu Celkového počtu mikroorganizmů ve vyšetřovaných stěrech. 4. 1 Postup vyšetření Stěry jsou přijaty a do 48 hodin po odběru vyšetřeny laboratořemi schválenými Státní veterinární správou České republiky. Stěry jsou vyšetřeny jako jednotlivé vzorky. Kultivace a následné počítání vykultivovaných kolonií je provedeno podle ČSN EN ISO 4833:2003 (Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda pro stanovení celkového počtu mikroorganizmů-Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30oC). 4.2 Vyhodnocení vyšetření Konečný výsledek použitý pro interpretaci účinnosti závěrečné dezinfekce je vypočítán jako aritmetický průměr jednotlivých dílčích hodnot KTJ/100 cm2 zjištěných v jednotlivých stěrech podle bodu 4. 1 metodiky dosazením do následujícího vzorce:
a, b, c, d, e, f – počty KTJ/ 100 cm2 v jednotlivých dílčích stěrech n – počet vyšetřených stěrů X – průměrné mikrobiální zatížení 5. Interpretace Závěrečné dezinfekce je účinná, když X < = 5 x 105 KTJ na 100 cm2 Závěrečné dezinfekce je neúčinná, když X > 5 x 105 KTJ na 100 cm2 V chovech drůbeže sledovaných programy pro tlumení salmonel může být další zástav do haly, ve které byl u předchozího hejna zjištěn výskyt sledovaných sérotypů salmonel, proveden až po laboratorním potvrzení účinnosti dezinfekce. V chovech kuřat na maso může příslušná KVS povolit zástav do hal, ve kterých byla dezinfekce hodnocena jako neúčinná, aniž by bylo nutno dezinfekci a kontrolu její účinnosti opakovat. KVS ve svém rozhodnutí zohlední výsledek místního šetření, který bude zahrnovat zhodnocení dosavadních výsledků vyšetření hejn na salmonely, úroveň hygienické praxe na hospodářství a provedení mechanické očisty a dezinfekce v příslušné hale. 6. Platnost metodiky Revidovaná verze metodiky provádění a hodnocení KÚD bude použita ve všech programech pro tlumení salmonel od 1. 11. 2010. 7. Schválené laboratoře Vzorky, odebrané v rámci Národních programů pro tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže za účelem hodnocení KÚD, je možné vyšetřovat pouze v laboratořích státních veterinárních ústavů, které jsou pod kontrolou národní referenční laboratoře, a je u nich zajištěno napojení na informační systém SVS. Všechny schválené laboratoře uvedou na protokolech o výsledku vyšetření stěrů odebraných ke KÚD jednotné hodnocení: Závěr: Dezinfekce je na základě vyšetření provedeného v souladu s Metodikou provádění a hodnocení kontroly účinnosti závěrečné dezinfekce v rámci Národních programů tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže hodnocena jako účinná/neúčinná. Schválené SVÚ: 1. SVÚ Praha – NRL, Sídlištní 136/24, 2. SVÚ Jihlava, Rantířovská 93, 586 05 Jihlava 3. SVÚ Olomouc, Jakoubka ze Stříbra 1, 4. SVÚ České Budějovice, Dolní 2, 370 04, České Budějovice 5. SVÚ Hradec Králové, Wonkova 343, 500 02, Hradec Králové Příloha č. 1. MÍSTA VHODNÁ PRO ODBĚRU STĚRU PŘI PROVEDENÍ KONTROLY ÚČINNOSTI ZÁVĚREČNÉ DEZINFEKCE: Haly pro kuřata a krůty chované na maso:
Haly nosnic klecové chovy etážové: Haly nosnic voliérové chovy: |