|
Tiskovou zprávu rozesílá: EURO P.R. s.r.o.
European Marketing & Media House, 533 53 Pardubice – Semtín
Tel./fax: 466 611 139, 777 100 388, e-mail: europr@europr.cz
Příspěvek v Lidových novinách 13.05.2009
Z vepřového hrozí jen obezita
Běžná opatrnost musí v boji s prasecí chřipkou stačit, podotýká Karel Daniel, prezident Komory veterinárních lékařů ČR.
Média pojala šíření nového viru velmi dramaticky. Jaký je váš názor?
Na běžnou chřipku v Česku umřou tisíce až desetitisíce lidí. Umírají ale především ti s oslabenou imunitou, osoby žijící v neadekvátních podmínkách nebo lidé v rizikových věkových kategorií. V tomto kontextu chřipka A/H1N1 vůbec nevypadá jako kdovíjaký zabiják.
Hrozí nějaké nebezpečí při konzumaci vepřového masa?
Samozřejmě, že je vepřové občas nebezpečné. Dost ale záleží jaké a kolik. Třeba taková krkovička. Žlučníky, obezita… S chřipkou tu ale nemá nic společného.
Může se prasečí chov v Česku zpětně nakazit chřipkou od lidí? První takové zprávy se již v zahraničí objevily.
Pravděpodobnost je velmi nízká. Běžná opatření a běžná opatrnost musí stačit. Existuji daleko horší zdravotní rizika spojená s chovem prasat.
V řadě zemí se některé typy chřipky prasat vakcinují, u nás to není příliš obvyklé a pravděpodobně ani potřebné.
Doporučil byste chovatelům nějaká speciální opatření?
Ani ne. Znáte to přísloví; “Čím méně se do nepěkné věci šťourá…”
Jak vlastně vir v organismu prasat zmutuje?
Chřipkové viry v populacích ptáků, prasat a lidi jsou velmi podobné. Genetickým procesem může dojít u jednoho hostitele k záměně části dědičné informace se sekvencí viru pocházejícího od jiného hostitele. Určitě se to nestalo poprvé ani naposledy.
ved