Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Rudý je vždy podezřelý

  INFORMACE, ZPRÁVY, VÝZVY
Máky
Co bylo nejdřív, Slovo, pak stvoření
a pak to druhé?
Člověk Adam, Eva, dřív však vlčí
máky barvy krve?
Avšak pro salámky… nezapomeňme na to prvé…

 

Otrochu větší množství katalánských salámů než malé bylo kvůli nepovolenému červenému barvivu zlikvidováno. Celkem šlo o zásilku 1421 kilogramů, ve které bylo na základě veterinárního vyšetření zjištěno červené barvivo E 124, které se do takovéhoto typu výrobků nesmí použít.

Celý případ řešila Krajská veterinární správa pro Ústecký a Zlínský kraj. A postup byl obvyklý, zásilku pozastavit a buď vrátit zpět dodavateli, tj. do země původu, anebo ji celou tzv. neškodně odstranit v asanačním podniku na náklady dodavatele. V tomto případě bylo celé množství, téměř jeden a půl tuny zlikvidováno v kafilerii.

Státní veterinární správa ČR informuje o tomto případu přesto, že nejde o tak velké množství, z toho důvodu, že nejde o první případ, kdy bylo v podobném výrobku prokázáno použití nepovoleného červeného barviva. Například zmíněné E 124 se nesmí v určitých výrobcích používat, lze jej použít například ve vyjmenovaných výrobcích jako chorizo, salchichon či sobrasada, samozřejmě ve stanoveném množství (jak je stanoveno ve vyhlášce č. 4/2008 Sb.).

Španělská kompetentní autorita provedla u výrobce (Hichos de Jose Casaponsa – La Vall de Bianya /Girona) šetření a bylo zjištěno, že došlo ke křížové kontaminaci. Výrobce bude muset udělat taková opatření, aby ke kontaminaci již nedošlo a E 124 bylo použito pouze do výrobků, do kterých smí být použito.

Dovozci tedy musejí počítat s tím, že budou takovéto potenciálně podezřelé výrobky pečlivě prověřovány. Cílem veterinárního dozoru je, aby se nic závadného na stůl do domácností, ani do podniků veřejného stravování nemohlo dostat.

 
Josef Duben, tiskový mluvčí SVS ČR
Další informace na www.svscr.cz