Euro PR
Zárukou kvality této soutěže je její prestiž, množství kol, kterými musí vítězové projít, i fakt, že všechna kola musí být hodnocena pouze certifi kovanými degustátory. Ne, že by vínu rozuměli víc než ostatní milovníci vín, ale přece jen praxe je praxe. Přesto však zahraniční kolegové s úsměvem říkají: „Vy nemáte špatná vína, ale špatné degustátory“. Ale již k těm výsledkům. Pro mnohé, kteří dodnes věří tomu, že se u nás nenechá vytvořit kvalitní červené víno, ale s bílým můžeme konkurovat celému světu, bude možná překvapením, že mezi vybranými je 43 bílých a 39 červených tichých vín. Dvě růžová, dva sekty a zbytek speciálních vín stovku doplňuje. M nohem větším překvapením, i pro dobře informované, je ovšem odrůdová skladba, a to jak u bílých, tak u červených vín. Oblíbené tvrzení, že se u nás nejlépe daří bílým burgundským odrůdám výsledky nepotvrzují. Pouhá tři Chardonnay, a po dvou šedých a bílých Rulandských, snadno překoná sedm Rýnských a tři Vlašské ryzlinky, o šesti Sauvignonech, pěti Tramínech a čtyřech Veltlínech nemluvě.
Věřím, že nám i vy napíšete svůj názor na mnoho dalších aspektů kvality a hodnocení vín, nejen této soutěže.
A MALÝ HOROR NAKONEC Na nedávné ochutnávce se mi podařilo přiotrávit devět z padesáti přítomných, včetně sebe sama a druhého degustátora. Ten případ je tak nepravděpodobný, že kdyby mi ho někdo vyprávěl, zdráhal bych se uvěřit. Na dně poslední z prezentovaných láhví španělského sektu nalezl jeden účastník asi centimetrový hmyz. Vylili jsme sklenku, zavtipkovali a nadále tomu nevěnovali pozornost. Druhý den se však právě konzumenti této jediné láhve probudili s úpornými bolestmi hlavy. Všechno bylo jasnější, když jsme vylouhovaného broučka ztotožnili s puchýřníkem lékařským, tedy slavnou španělskou muškou. Naštěstí má Komora dohody s Toxikologickým ústavem, kde nás po chvilkovém bádání ujistili, že neutrpíme trvalé následky a máme pro „sichr“ propláchnout ledviny, nejlépe čistou vodou. Souvislost mezi bolestmi hlavy a kantaridinem ve víně jsme na internetu nenalezli. Naštěstí jsem tedy nedopadl jako markýz de Sade, kterému se kantaridinem ve víně podařilo otrávit dvě dívky a dostal trest smrti. Mnohem lepší zážitky s vínem vám přeje VETGURMET. P.S. Číslo na toxikologickou laboratoř otiskujeme v tiráži. Jak je vidět, člověk nikdy neví, kdy ho může potřebovat. |