Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva SVS – Aktuální informace k výsledkům vyšetření a kontrolám polského hovězího masa

V Praze dne 7. 2. 2018

Tisková informace

Aktuální informace k výsledkům vyšetření a kontrolám polského hovězího masa

Státní veterinární správa (SVS) dnes obdržela ze Státního veterinárního ústavu Praha výsledky vyšetření zásilky polského hovězího masa, které mělo dle informace zaslané polskými dozorovými orgány v závěru minulého týdne systémem rychlého varování RASFF pocházet z jatek, kde probíhala nelegální porážka, a které se dostalo do Prahy.

Výsledky vyšetření nezjistily ve vzorcích přítomnost salmonel. Už v úterý 5. 2. vyšetření přineslo negativní výsledky na rezidua veterinárních léčiv a vzorky též vyhověly smyslovému hodnocení v laboratoři.

SVS ve spolupráci s Policií ČR a Celní správou ČR začala dne 5. 2. 2019 provádět intenzivní kontroly přepravy hovězího masa pocházejícího z Polska. Kontroly probíhají na hlavních tazích v severních příhraničních regionech sousedících s Polskem, to znamená v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji.

Počet kontrol hovězího masa z Polska s Policií ČR a Celní správou ČR k 7. 2. 2019

 

Počet zastavených vozidel

Počet vozidel s veterinárním zboží Počet odebraných vzorků hovězího masa

Počet závad

Celkem

491 86 4

15

 

Odebrané vzorky se vztahovaly k vozidlům, která převážela polské hovězí maso. Pokud jde o zjištěné závady, převažovaly závady administrativního rázu, nicméně byla zjištěna i  závažnější porušení legislativy. Asi nejzávažnějším zjištěním dosud byla přeprava cca 120  kg hovězího masa bez jakýchkoliv průkazů původu zjištěná při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji. Zjištěno bylo také například nedodržení teplotního řetězce při přepravě potravin nebo přeprava kuchyňských odpadů ke zkrmení hospodářským zvířatům, což se nesmí. Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které jsou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), provádí se také senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel.

V rámci kontrol zaměřených na polské hovězí maso odebrali od 28. ledna do 6. 2. 2019 veterinární inspektoři 94 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřena byla dosud necelá třetina vzorků, všechny výsledky byly negativní.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS