TISKOVÁ ZPRÁVA 7. 7. 2014 I koňským masem “žije” Komise Zájemci o výsledky veterinárních kontrol se na stránkách Státní veterinární správy dobře orientují. Svědčí o tom statistika, ze které vyplývá, že největší zájem mají lidé o to, jak na tom je ten jejich oblíbený řezník, či obchodník. Loňská aféra s falšováním, tedy nahrazováním dražšího hovězího masa levnějším koňským, která hýbala celou EU, není zapomenuta. Jak Komise avizovala, v průběhu měsíce dubna až června všechny členské země na základě Doporučení Komise č. 2014/180/EU prověřovaly. zda potraviny neobsahovaly nedeklarované koňské maso. O výsledcích Státní veterinární správa informovala Komisi právě v těchto dnech. V rámci této kontrolní akce odebrali naši inspektoři krajských veterinárních správ celkem 103 vzorků potravin, které byly analyzovány na průkaz koňské bílkoviny a v případě pozitivního průkazu následně konfirmovány k identifikaci mitochondriální DNA s limitem detekce -> 1 %. Všechny v ČR odebrané vzorky (celkem 103) byly negativní, tedy neobsahovaly koňskou DNA. Pro představu o škále výrobků lze uvést, že šlo o masné výrobky, mleté maso a masné polotovary ze zemí (podle počtu výrobků): ČR 63, Polsko 12, Německo 8, Británie 4, Slovensko 4, z Maďarska, Itálie, Holandska a Švédska po 2 výrobcích, z Belgie, Rakouska, Francie a Irska po jednom výrobku. Prvotním smyslem veterinárního dozoru je prověřovat zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, ale hned na druhém místě stojí úkol prověřovat složení výrobků a postihovat případné falšování. A to byl loňský případ s koňským masem, v ČR bylo za falšování uloženo v této souvislosti několik pokut v celkové výši přes čtyři miliony korun. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz. |