Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva SVS – Kuřecí prsní řízky z Polska obsahovaly salmonely

V Praze dne 2. 4. 2019

Tisková zpráva

Kuřecí prsní řízky z Polska obsahovaly salmonely

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že na českém trhu se vyskytla zásilka 510  kilogramů chlazených kuřecích prsních řízků z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením. Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil.

Identifikace výrobku:

Název výrobku: Kuřecí prsní řízky b.k. a b.k.,

Výrobce: DROMICO Sp. z z.o. Sp. K., Kaliszkowice Olobockie 5, 63-510 Mikstat, PL 30183902 WE.

Číslo šarže: 03043

Datum spotřeby: 24. 3. 2019

Velikost šarže: 510 kg

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost ASTRA maso, s.r.o. z Nového Bydžova směřovala zásilka kuřecích řízků k pěti dalším subjektům v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální. SVS informovala o nálezu salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V následující tabulce jsou uvedena místa, která odebrala maso z uvedené zásilky

Pod Strání s. r. o. restaurace v Hradci Králové
TREFA HOŘICE jídelna v Hořicích
Vladimír Hrbek řeznictví v Kolíně
Kadlec Kolín jídelna v Kolíně
Ing. Jaroslav Dostál stravovací služby, masná výrobna, prodejna v Chocni

SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny. Co to křížová kontaminace je a jak lze respektováním poměrně jednoduchých základních pravidel předcházet vzniku možných zdravotních problémů z jídla naleznete popsáno například na Internetovém portálu bezpečnosti potravin.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
E: mluvci@svscr.cz
T: +420 227 010 705
M: +420 778 757 439
www.svscr.cz