TISKOVÁ ZPRÁVA 18. 1. 2013 Nejčastější prohřešky: prošlé potraviny Zřejmě “nejobtížnější” je pro prodejce uhlídat datum minimální spotřeby. Alespoň se to tak jeví v polovině letošního ledna. Nejčastěji nabízeli prošlé výrobky v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. V Porubě, Kunčičkách u Bašky a v Místku tak bylo nařízeno zlikvidovat (neškodně odstranit)15 kg pečeně a la losos, 9 kg loveckého salámu, 70 kg brynzy a 60 kg másla. V Brně bylo nařízeno zlikvidovat přes 30 kg různých masných výrobků (salámů a šunky). V Uherském Brodě šlo o 2 kg šunky a kuřecí klobásy, v Uherském Hradišti zase o přes kilogram gothajského salámu. Všechny výrobky nylo nařízeno neškodně odstranit. Problémy se složením, zjistili inspektoři ve Středočeském kraji u 553 kg slovenského ovčího sýra kaškaval, kde neodpovídala hodnota tuku v sušině, popřípadě se značením Pardubickém kraji, kde u mraženého argentinského zaječího masa, přebaleného v ČR – na přední etiketě uvedeno zvěřina, na zadní straně zaječí maso zvěře ve farmovém chovu. Bylo nařízeno téměř 10 kg takto klamavě označené zboží stáhnout z prodeje. Ve dvou případech neodstranili chovatelé při domácí porážce skotu lebky, mozky, uzliny a část střev (tzv. SRM – specifikovaný rizikový materiál) stanoveným způsobem (v asanačním podniku), a to v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji. Byla uložena pokuta. A nezapomínat nahlásit včas, 24 hodin předem, příchod zásilky! To opomněli ve Zlínském kraji v případě zásilky 2000 kg kuřecího a krůtího masa z Polska a v Jihomoravském kraji šlo o více než 16 000 kg vepřového masa ze Slovenska. V obou případech byly uděleny pokuty. Kontroly orgánů státního veterinárního dozoru, jak je patrné, nepolevují. Nezjišťujeme sice zdravotní závadnost výrobků, ale jakékoli pochybení, byť “jen” administrativní by k němu posléze vést mohlo. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz. |