Tisková zpráva Světový den zdraví Praha 31. března 2015 – Již od roku 1948 si vždy 7. dubna pravidelně připomínáme “Světový den zdraví”. Ani tento rok nebude výjimkou, avšak letošní výročí se přeci jen pojí s něčím zajímavým. Hlavní téma totiž zní: “Bezpečnost potravin”. Bezpečnost potravin je v současné době zvýšeného zájmu o produkty živočišné výroby jednak určitou výzvou, ale především odpovědností, kterou bere nejen OIE (Světová organizace pro zdraví zvířat), resp. její členské státy, velmi vážně. Světový den zdraví představuje příležitost nejen připomenout klíčovou roli, jakou v oblasti potravního řetězce hrají veterinární služby, ale také poukázat na vztah s ostatními orgány veřejného zdraví, a to prostřednictvím činnosti veterinárního dozoru, který zahrnuje kontrolu masa a živočišných produktů. Vzhledem k tomu, že bezpečnost potravin je důležitým předpokladem správné výživy, nelze pochybovat o tom, že přínos orgánů veterinárního dozoru je více než důležitý. Stejně tak je třeba připomenout, že Světový den zdraví slouží k tomu, aby podtrhnul, že bezpečnost potravin je ve skutečnosti neustálý “risk management”, který vyžaduje spolupráci nejen ze strany mezinárodních organizací, ale také ze strany těch, kteří přírodu nějakým způsobem využívají (lovci, rybáři, přepravci, zpracovatelé, spotřebitelé, atd.) OIE rovněž každoročně vyhlašuje svoji foto soutěž. Letošní ročník nese název: “Zdraví zvířat, bez klišé”. V moderní době si lidé často spojují pojem “zdraví zvířat” s veterinárními klinikami nebo přímo se zvířecími operacemi. Možností je však mnohem více. Fotografie by tedy měly znázorňovat činnosti (prevence, dohled, stanovování diagnózy, kontrola, apod.) lidí, kteří se nějakým způsobem podílí na ochraně zdraví zvířat. Vítězem se stane ten, kdo tuto činnost zachytí nejlépe, jak umělecky, tak i z pohledu reprezentace profesionální praxe. Pokud je Vám více než 18 let a zajímáte se o fotografování vašeho pracovního prostředí, postupujte podle instrukcí na: Uzávěrka soutěže je 1. května 2015 a každý výherce z jednotlivého regionu získá cenu ve výši 1 000 euro. Mgr. Petr Pejchal |