Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva SVS – To nestačilo v kile výrobku 20 % vody?

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA
České republiky

Slezská 7/100, 120 56 Praha 2 Tel.: +420 227 010 142 Fax.: +420 227 010 191
elektronická podatelna: e.podatelna@svscr.cz ID datové schránky: d2vairv

TISKOVÁ ZPRÁVA 15. 6. 2012

To nestačilo v kile výrobku 20 % vody?

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj prokázali u zásilky glazované aljašské tresky z Číny kromě deklarovaných 20 % glazury (vody) dalších 45 – 74 gramů vody. Celkem bylo dovezeno 22 200 kg, z toho bylo v kladenském mrazírenském závodě pozastaveno 19 895 kg, zbylá část 2 305 kg bude stažena od odběratelů. Vše vrátit do Číny. Kilová balení obsahovala 200 g glazury, tj. ledu plus něco navíc, a to je uvádění zákazníka v omyl!

V Mělníce středočeští inspektoři zjistili v Tescu skladování masných polotovarů při neodpovídající teplotě, nad 10 °C, tj., o více než 5 °C. Šlo o téměř 20 kg bavorských klobás, marinované vepřové krkovice, marinované grilovací mexické klobásy, Norimberské klobásy a kuřecího špízu s klobásou. Vysoká teplota a navíc absence obchodních dokladů u prodeje na farmářských trzích v Roztokách (Středočeský kraj): šlo o prodej ryb při teplotě až o 10 °C více než je povoleno (kapr, losos), a ještě šlo o nevyhovující podmínky prodeje, kdy se k rybám dostával volně poletující hmyz.

Podobný problém zjistili veterinární inspektoři v Pardubickém kraji při prodeji 540 kg nebaleného kuřecího masa v pojízdné prodejně v Dříteči, překročení teploty o téměř 10 °C. V Olomouckém kraji veterináři zjistili na farmářském trhu v Zábřehu, že zde prodejce nabízel sýry při teplotě +18 °C, přičemž teplota deklarovaná výrobcem měla být max. do 6 °C. Podobné to zde bylo s nebalenými tepelně opracovanými masnými výrobky, kdy teplota u některých překročila 20 °C. Taková porušení chladírenského řetězce mohou vést ke kažení potravin a v případě požití onemocnění.

V Karlovarském kraji ve Františkových Lázních nabízel prodejce přes 5 kg mletého masa a vepřového sádla bez jakéhokoli označení. Ve Zlínském kraji v Hulíně zjistili veterináři u více než 11 kg vakuovaného hovězího, že šlo o výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti.

V kraji Vysočina zjistili v prodejně v Golčově Jeníkově, že provozovatel přes 24 kg původně chlazené drůbeže po datu použitelnosti zamrazil a prodával jako zmrazenou. V Žatci (Ústecký kraj) zjistili inspektoři, že zde prodejce nabízel zhruba 15 kg čabajky, kuřecího salámu, salámu Křemešník a sýra goudy s prošlým datem minimální trvanlivosti.

Jde o výběr z kontrol za uplynulý týden. Ve všech případech zahájily krajské veterinární správy správní řízení, výrobky nepropuštěny dále do oběhu, popřípadě došlo k okamžitému prodeji a vždy je v řízení uložení pokuty.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.