Tisková zpráva z XXV. Sněmu KVL

Dohodě vždy přednost před konfliktem. Ano, narcismus není problém veterinárního stavu

Praktičtí veterinární lékaři se v poslední době stále častěji setkávají s agresivitou nikoli svých zvířecích pacientů, ale jejich majitelů. Proto iniciovali pozvání známého psychologa Andreje Drbohlava na pětadvacátý sněm Komory veterinárních lékařů, který se konal od 4. do 5. listopadu v Plzni. Andrej Drbohlav veterináře „uklidnil“, že na pomyslném žebříčku výskytu „narcisů“ v profesích se vyskytují někde okolo třicátého místa. Na prvním místě s necelými 20 % jsou politici, následují velcí ředitelé a advokáti. Ovšem problém dnešní doby je, že přibývá případů agresívního psychopatického narcismu.

Po úvodních slovech mohl účastník XXV. Sněmu KVL nabýt dojmu, že výskyt narcismu je mezi veterináři opravdu velmi ojedinělý. A jak se ukázalo posléze, je tomu tak doopravdy.

Na sněmu se předkládaly zprávy jednotlivých odborů a sekcí Komory veterinárních lékařů, volilo se také nové představenstvo a diskutovalo se o připomínkách k novele zákona o komoře a o novele veterinárního zákona.

Z hostů promluvili: Tibor Brauner, prezident KVL SR ocenil výbornou spolupráci a vzájemnou inspiraci. Jiří Šír, náměstek ministra zemědělství ocenil práci terénních veterinářů ve vztahu k bráněním nákazám a ozdravování chovů a ochotu a schopnost nacházet konsenzus, s tím, „že se vždycky dohodneme“.

Při příležitosti XXV. Sněmu byli oceněni dosavadní prezidenti KVL, první a již zesnulý Zděněk Věžník, dále Zdeňka Dvořáková, Jiří Krabička, František Špruček, Jan Bernardy, Ondřej Rychlík
a Karel Daniel.

Z diskuse o novele zákona o Komoře vyplynulo, že bude připraven věcný záměr, témata
a formulované priority, což Jiří Šír označil za správnou cestu a lze počítat s podporou Mze s tím, že by novela mohla mít i formu předložené vládní novely. K této cestě zavázal Sněm vedení Komory formou usnesení, které navrhl kolega Luboš Kucharovič. Současná východiska představil předseda Legislativní komise Komory Ondřej Rychlík.

Následující diskuse o legislativě, účinnosti petice, organizaci jednání odborných komisí apod. probíhaly tak, jak by si člověk přál, aby probíhala jednání v parlamentu. Velkou zásluhu na průběhu měl osvědčený moderátor kolega Martin Kolovratník a zejména prezident Karel Daniel, jenž nacházel diplomaticky kompromisní řešení předkládaných návrhů z pléna.

A nyní sdělení, na které všichni čekali: jak dopadly volby prezidenta? Nové představenstvo zvolilo v úterý 8. 11. na další období úřadujícího prezidenta Karla Daniela. Viceprezidentkou zůstává Radka Vaňousová, o které lze navíc uvést, že kromě odborné způsobilosti ještě dovede šířit dobrou náladu, a to je zejména v dnešní době tolik potřeba.

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel
Prezident KVL ČR