Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

VETGURMET

SPOLEČENSKÁ RUBRIKA

Vážené kolegyně,
vážení kolegové gurmeti!

Ještě dnes, v okamžiku vzniku tohoto příspěvku problémy se zápisem do Vetgurmetu ve volebním systému trvají. Stěžujete si na složitost použití hesla pro petpasy, které všichni nemají, a i nemožnost opravy omylem stisknutého hodnocení. Z toho důvodu se ani nám nepodařilo správně zapsat hodnocení restaurace, o které dnes píšeme. Věřím, že v okamžiku, kdy čtete tento článek, je již vše v pořádku. Váš zájem, i proklínání složitého systému nás ovšem těší a věříme, že po překonání dětských nemocí, budeme již v příštím roce disponovat respektovaným veterinářským průvodcem po restauracích Čech, Moravy a Slezska.

Restauraci, jejíž hodnocení vám dnes předkládáme, nominoval jeden z nás a inspiroval nás i při volbě jídel. Domníváme se však, že ani náhodný výběr by hodnocení kvality jídla příliš neovlivnil. Uveřejněné hodnocení vždy není průměrem tří hodnocení, rozhodlo to, k čemu se přiklonila většina. U elektronického hodnocení rozhoduje pochopitelně průměr. Dobrou chuť vám přeje redakce!

Dota

Název: U Bílého koníčka
Adresa: Pernštýnské náměstí, Pardubice
Typ podniku:
1. rychlé občerstvení
2. lidová restaurace
3. stylová restaurace (staročeská, italská, čínská)
4. zážitková gastronomie
5. nerestaurační zařízení (vinárna, bar)

Kvalita jídla
Obsluha:
Prostředí:
Kvalita/cena:

Slovní hodnocení:

Standardní prostředí čínské restaurace nemá čím nadchnout, čtvrtá hvězda přibyla v této kategorii za letní posezení v zahradě nádherné historické budovy a oddělené prostory pro kuřáky.

… kdekoliv na světě se může stát, že i u takového zdánlivě obyčejného stánku můžete zažít malý kulinářský zázrak

 

Hodnocení 4–4–3. Naopak o pátou hvězdu přišla obsluha zřejmě jen díky tomu, že v poobědové hodině nepřekypovala nadšením a nenabídla spolupráci při výběru jídel. Že čínský personál rozuměl i komunikoval v češtině i angličtině je dnes již standardem, ale český číšník plynně komunikující s personálem čínsky a s hosty stejně plynně anglicky a německy je opravdu raritou i v restauracích vyšší kategorie. Hodnocení 5–4–4. Jídlo ovšem překonalo všechna naše očekávání. Zelené fazolky s krevetami, skvělá úprava obvykle nepříliš zajímavého pangase a veverčí ryba – všechna jídla z kategorie kulinářských zážitků a touhy vlastnit recepty na přípravu. A co je veverčí ryba? Nápaditě upravený filet z poloviny kapra. A právě obří velikost porcí byla pro jednoho z nás důvodem pro odebrání hvězdičky. Takže 5–5–4. A poměr kvalita/cena. Vzhledem k tomu, že všechna jídla byla prakticky porcí pro dva a kvalita vynikající, nebyla cena (okolo 250 Kč) nijak závratná. Přesto jsme tentokrát byli vzácně jednotní 4–4–4.

Menší porce s přílohou by zřejmě dostaly samé pětky. V každém případě doporučujeme návštěvu. A nezůstávejte u kung-pao.