Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Vetgurmet

Společenská rubrika

Euro PR
Láska prý prochází žaludkem. I zhrzená

Věřím, že jste si stačili povšimnout, že na Vetgurmet je konečně přístup jednodušší než do jaderné elektrárny Temelín, a doufám, že to obnoví vaši snahu podělit se s kolegy o zkušenosti z tuzemských gastronomických zařízení. Dokladem toho, jak je to naprosto potřebné, budiž i naše dnešní, ve všech směrech nestandardní hodnocení.

NO NAME RESTAURANT

Kategorie: zážitková gastronomie
Prostředí: 4–5
Obsluha: 3
Jídlo: 2
Poměr kvalita/cena: 0–1

Varovat před špatnou restaurací by mělo být stejnou povinností jako varovat před náledím nebo povodní. Restaurace, o které bude řeč, skutečně existuje. Hostují zde občas známé kuchařské hvězdy a pochvalně se o ní nedávno zmínil i známý gurmet, snob a bývalý politik Miroslav Macek.

Očekávali jsme proto výrazný kulinářský zážitek a zklamání bylo o to větší. Po obědech byla restaurace naprosto prázdná a pro konzumaci byl „ustlán“ pouze jeden stolek pro dva. Po ujištění, že můžeme poobědvat, jsme u tohoto stolu chtěli usednout. Byli jsme vykázáni s tím, že je připraven na večer. Nechápavě jsme uposlechli. S jídelním lístkem přišel i dotaz, co budeme pít, na což jsme v Čechách již, bohužel, připraveni.

Je samozřejmé, že výběr nápojů bez rozhodnutí o krmi je neřešitelným oříškem, nehledě na to, že mnoho hostů by spíše uvítalo, kdyby obsluha se snoubením jídla s pitím poradila. Skutečný horor začal s přinášenými jídly. Vyhýbám se hodnocení kvality surovin a zpracování, protože bych nemusel být objektivní.

1. Vývar z hovězí oháňky s játrovým knedlíčkem a zeleninou

2. Kdysi možná horký vývar podchlazen masovojátrovým knedlíkem, skladovaným kdoví kde a jak dlouho. Našikmo rozkrojenou bagetkou byl utěsněn prostor mezi polévkovým a předkládacím talířem.

3. Po rozkrojení a ochutnání knedlíku byl vývar bez připomínky ignorován. Bageta pochopitelně ignorována od počátku.

4. Saltimbocca grilovaná se šalvějí a parmskou šunkou, bramborové pyré

5. Na nejméně půl kile čehosi, což opravdu připomínalo bramborovou kaši čerstvě dovezenou z nějakého bufetu, se rozvaloval obří plát saltimboccy, pokrytý příšerně přesolenou „asiparmskou“ šunkou. Celek byl přelit něčím, což musela být slavná UHO. Po zoufalých pokusech nezapatlat přetékajícím pyré stůl a koberce byla oběma strávníky zkomzumována saltimbocca. Dobrá, vonící šalvějí. Zda byla grilovaná (jak inzerováno) nebo dušená (jak je obvyklé) si netroufám zpětně hodnotit, protože jsem konzumaci strávil v polobezvědomí.

6. Pomalu pečené jehněčí kolínko, šťouchané brambory se slaninou

Asi kilová sopka šťouchaných brambor a v jejím jícnu ono kolínkou s rozpustilou snítkou rozmarýnu, zastrčenou v dutině, vše přelito přesolenou UHO – univerzální hnědou omáčkou. Jehněčí nikoliv skvělé, ale dobré. Zbytek jako v ostatních případech nepoživatelný, pokud neumíráte hlady.

Protože jsme se předem dohodli, že nebudeme nic reklamovat ani si na něco stěžovat, zaokrouhlili jsme předloženou cenu na 700 Kč desetiprocentním spropitným a smáli jsme se celou cestu k zaparkovanému autu. Celkový dojem? Pěkná restaurace, nic nechápající obsluha a, pravděpodobně vlivem omamných látek, mimotický kuchař. Ale to hlavní. Proč neuvádíme jméno té restaurace? Protože jsme se dodnes nezbavili dojmu, že jsme se stali obětí natáčení pořadu Skrytá kamera a nakonec nám někdo vrátí peníze a přidá honorář. Tím spíš, že se nás servírka po odnesení rozkorejněných talířů neopomněla zeptat, jak nám chutnalo.

   

vetgurmet