Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Vetgurmet

  Společenská rubrika

Co na srdci, to na jazyku. A naopak

Dvacátý sněm Komory veterinárních lékařů trochu jinak

… když zjistíte, že vesnička Gigondas se svými vinicemi tu stojí už od dob Římanů a že i název pochází z těch dob a má znamenat místo radosti, tak vás kvalita vína nemůže zaskočit

 

Po třech letech se XX. sněm KVL vrátil do hotelu Jana v Přerově a mohu předem konstatovat, že pokud jde o hotelové a gastronomické služby, bylo to šťastně rozhodnutí. Přestože jsme pro objednávku „a la carte“ měli pouze jediný večer, odcházeli jsme spokojeni.

Hovězí líčka na červeném víně, konfitované kachní stehno i poněkud netradiční saltimbocca z modrohlava plně uspokojila očekávání objednávajících.

To ovšem lze u hotelu této kategorie očekávat.

Že však i gastronomie typu „table d´hote“, tedy společné obědy a tematické rauty, budou mít vysokou úroveň, není ani v hotelích této kategorie zdaleka samozřejmostí.

Nezbývá než politovat kolegy, kteří se nakonec rozhodli na sněm nepřijet a nemohli ochutnat gastronomii vpravdě zážitkovou. O kongresových službách hotelu Jana snad ani nemá smysl se obšírně zmiňovat. Patří bezesporu k nejlepším v republice. I prostředí restauračních salónku, včetně „ustlání“ jednotlivých stolů nemohl nic vytknout ani milovník historických interiérů. Mladičký a ochotný personál nejlepší léta pochopitelně čekají, protože však debaty i konzumace trvaly dlouho přes deklarovanou otevírací dobu, je třeba před jejich trpělivostí a úsměvy smeknout klobouk.

Nemohu si odpustit komentář k degustaci vín ze zásob majitele hotelu pana Pavla Čady. Pro ty, kteří měli možnost se jí zúčastnit, se totiž na okamžik otevřelo „vinařské nebe“. Španělské Baron de Ley ročník 1995 patří mezi nejlepší španělská vína, která jsem měl možnost degustovat. I Chateau de Montmirail ročník 2003 dělá čest stále módnější apelaci vesnice Gigondas. A hotelová vinotéka nabízí již na první pohled podobných skvostů více.

 

… Blauer Butterfi sch čili modrohlav, než se dostane do rukou šéfkuchaře. Na podívání pro ty, kteří si odepřeli možnost tuto delikatesu v hotelu Jana v Přerově ochutnat

Jeden z nejslavnějších světových kuchařů Alain Ducase ovšem říkával, že „nejlepší restaurace upozorněte i na tu nejmenší vadu krásy, jinak zpychnou“.

Uposlechnu tedy jeho rady. Saltimbocca je takřka svatý italský recept z telecího masa. Kreativitě se však meze nekladou a ochutnal jsem ji i z rybího a kuřecího masa. Vždy je však tuto „jednohubku“, tedy „salt im bocca“, psát se dvěma „c“. Rovněž „butterfi sh“ má hezký český název „modrohlav“, i když zoologicky je to pestroun obecný.

Bohužel, i zmiňované víno z nádherné vesnice Gigondas je uváděno pod oblastí Bordeaux, od které jsou ovšem vsi Gigondas i vedlejší, rovněž slavné, Vacqueyras vzdáleny stovky kilometrů. O odrůdách, z nichž jsou tato vína složena, už ani nemluvě. A to ovšem minimálně každý Francouz ví. Přes tyto „pihy krásy“ nelze jinak než přerovský hotel Jana k návštěvě i pobytu upřímně doporučit.

A pište nám, těšíme se i na vaše tipy.

   

Váš VETGURMET