Co na srdci, to na jazyku. A naopak Dvacátý sněm Komory veterinárních lékařů trochu jinak
Že však i gastronomie typu „table d´hote“, tedy společné obědy a tematické rauty, budou mít vysokou úroveň, není ani v hotelích této kategorie zdaleka samozřejmostí. Nezbývá než politovat kolegy, kteří se nakonec rozhodli na sněm nepřijet a nemohli ochutnat gastronomii vpravdě zážitkovou. O kongresových službách hotelu Jana snad ani nemá smysl se obšírně zmiňovat. Patří bezesporu k nejlepším v republice. I prostředí restauračních salónku, včetně „ustlání“ jednotlivých stolů nemohl nic vytknout ani milovník historických interiérů. Mladičký a ochotný personál nejlepší léta pochopitelně čekají, protože však debaty i konzumace trvaly dlouho přes deklarovanou otevírací dobu, je třeba před jejich trpělivostí a úsměvy smeknout klobouk.
Jeden z nejslavnějších světových kuchařů Alain Ducase ovšem říkával, že „nejlepší restaurace upozorněte i na tu nejmenší vadu krásy, jinak zpychnou“. Uposlechnu tedy jeho rady. Saltimbocca je takřka svatý italský recept z telecího masa. Kreativitě se však meze nekladou a ochutnal jsem ji i z rybího a kuřecího masa. Vždy je však tuto „jednohubku“, tedy „salt im bocca“, psát se dvěma „c“. Rovněž „butterfi sh“ má hezký český název „modrohlav“, i když zoologicky je to pestroun obecný. Bohužel, i zmiňované víno z nádherné vesnice Gigondas je uváděno pod oblastí Bordeaux, od které jsou ovšem vsi Gigondas i vedlejší, rovněž slavné, Vacqueyras vzdáleny stovky kilometrů. O odrůdách, z nichž jsou tato vína složena, už ani nemluvě. A to ovšem minimálně každý Francouz ví. Přes tyto „pihy krásy“ nelze jinak než přerovský hotel Jana k návštěvě i pobytu upřímně doporučit. A pište nám, těšíme se i na vaše tipy.
|