Poradna: Proč kastrovat domácí prasátko
- rozka2017-12-11 17:36:1889.103.172.53
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám doma prasátko, chovám první v životě, dozvěděla jsem se od lidí, že je třeba ho vykastrovat, prý proto, že by jeho maso po zabijačce páchlo, a nebo také proto aby byl klidnější při chovu, a proto bych se ráda zeptala co je na tom pravdy? A je opravdu tolik na škodu, když ho vykastrovat nenechám? Je určeno k pozdější zabijačce, děkuji za odpověď, rozka
Odpovídající: MVDr. Karel DanielKastrace kanečků, ze kterých se tímto stávají vepříci, se opravdu provádí kvůli "kančímu zápachu" masa a zejména tuku. Ne všechny evropské země kanečky kastrují; tam kde se kastrace neprovádí se prasata zpravidla poráží dříve (70-80 kg) než u nás (110-120 kg), ale i tak bývá například ve slanině "zápach" patrný. V některých zemích tento pach vepřového masa nevadí a jsou na něj spotřebitelé zvyklí.
MVDr. K. Daniel