Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Poradna

Poradna: Proč kastrovat domácí prasátko

  • rozka
    2017-12-11 17:36:18
    89.103.172.53

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám doma prasátko, chovám první v životě, dozvěděla jsem se od lidí, že je třeba ho vykastrovat, prý proto, že by jeho maso po zabijačce páchlo, a nebo také proto aby byl klidnější při chovu, a proto bych se ráda zeptala co je na tom pravdy?  A je opravdu tolik na škodu, když ho vykastrovat nenechám? Je určeno k pozdější zabijačce, děkuji za odpověď, rozka


    Odpovídající: MVDr. Karel Daniel

    Kastrace kanečků, ze kterých se tímto stávají vepříci, se opravdu provádí kvůli "kančímu zápachu" masa a zejména tuku. Ne všechny evropské země kanečky kastrují; tam kde se kastrace neprovádí se prasata zpravidla poráží dříve (70-80 kg) než u nás (110-120 kg), ale i tak bývá například ve slanině "zápach" patrný. V některých zemích tento pach vepřového masa nevadí a jsou na něj spotřebitelé zvyklí.

    MVDr. K. Daniel
  •  
Komora veterinárních lékařů České republiky